Proiect finantat de
UNIUNEA EUROPEANA

Aletea (Elek)

Localitate multientica din judetul Bekes declarata oras in anul 1996.

Prima atestare documentara dateaza din 1232.In trecut a facut parte din judetul Zarand si Arad.Asezarea a fost ocupata de turci in 1551.Istoricii maghiari considera ca in timpul razboaielor cu turcii din secolul al XVIII-lea satul a fost depolpulat.In anul 1724 baronul JohannGeorg Harruckern colonizeaza in Aletea germani catolici.Dupa ciuma din 1739, in 1744 are loc o a doua colonizare.La mijlocul secolului al XVIII-lea localitatea era integral germana. Populatia romaneasca a venit in Aletea spre finele secolului al XVIII-lea, ca mana de lucru, din satele romanesti din jur.In anul 1854 localitatea devine oras-targ iar din 1871 centru de raion.Tot prin migratie secundara se stabilesc aici in secolul al XIX-lea si slovaci.Dupa al doilea razboi mondial in componenta etnica a localitatii au avut loc schimbari importante.O mare parte din populatia germana a fost deportata in Uniunea Sovietica, altii au fost repatriati fortat in Germania.Slovacii au fost si ei in cea mai mare parte a lor repatriati dupa 1947 in Cehoslovacia.In locul celor plecati in localitate au fost colonizati maghiari.

Astazi in Aletea traiesc maghiari, romani, putini germani,foarte putini slovaci si romi vorbitori de limba romana.Aici functioneaza o Autoguvernare germana,o Autoguvernare romanesca si o Auroguvernare roma.

La recensamantul din 2001 in Aletea 201 persoane s-au declarat romani.Potrivit conducerii romanesti locale, numarul romanilor este in realitate mai mare.

 

In localitate exista o impunatoare biserica catolica, cu hramul Sfintei Feciore Maria,sfintita in 1796, o capela ortodoxa romaneasca din 1947, un cimitir mare catolic in care sunt inmormantate si alte etnii,un cimitir ortodox de care este lipit un mic cimitir evreiesc.Orasul are primarie, biblioteca, o casa de cultura moderna, scoala generala, liceu si o scoala profesionala maghiara si o scoala generala romaneasca (cl.I-VIII) la care invata si copii romi.

In anul 2001 in centrul orasului a fost dezvelit un monument in amintirea germanilor deportati.

Anual, in timpul verii, in Aletea are loc intalnirea "aletenilor" de pretutindeni,cand germanii si slovacii plecati se intorc sa-si viziteze locurile natale .

 

[Home] [Despre proiect] [Cercetare Romania] [Cercetare Ungaria] [Micherechi (Mehkerek)] [Aletea (Elek)] [Totkomlos] [Arhitectura] [Mestesuguri] [Povestitori] [Multimedia] [Contact]