Proiect finantat de
UNIUNEA EUROPEANA

Avram Iancu

Sat romanesc ,de munte, cu padure in composesorat. Apartine de comuna Varfurile (jud.Arad,RO)

Vechea denumire a localitatii este Aciua.Isi schimba numele in Avram Iancu in anul 1948.Prima mentiune documentara dateaza din 1366, cand apar nominalizati aici cnejii Micle si Hanc.In secolele XV-XVI a apartinut de domeniul Siriei.La conscriptia din 1715 localitatea figura cu 4 familii de iobagi.In anul 1843 numarul locuitorilor a ajuns la 680. FamiIiiIe bastinase din sat sunt Miclean, Giurgelea, Codrean, Neagu,Vancea, etc. La 1900 conscriptia a inregistrat  in localitate, pe langa un numar de 1252 romani ortodocsi,  6 evrei, care se ocupau cu comertul, si 22 de maghiari, functionari de stat.Ulterior aceste  doua etnii au disparut din sat.

Asezarea este compusa din mai multe nuclee de locuire ( cranguri):Glemeie, Dealu, Dulalau, Miclanesti, Oceni, Vajdesti, Nistoresti, Grui, Serbesti, Negulesti,Tomsesti si Betesti.

 

Astazi numarul oamenilor care traiesc in localitate este intr-o continua scadere.Natalitatea este negativa.

Asezarea are o biserica ortodoxa de zid, cu hramul "Cuvioasa Paraschiva", construita in 1846, o biserica baptista, doua cimitire, o scoala generala (cl.I-VIII ), un dispensar si camin cultural.In centrul localitatii a fost ridicat un monument al eroilor din cele doua razboaie mondiale.

Ocupatiile de baza: agricultura de munte, cresterea animalelor(vite), pomicultura si mestesuguri (productie  de maturi din nuiele si de furci).Odinioara locuitorii satului Avram Iancu coborau cu carutele cu coviltir incarcate cu marfa ( mere, var, obiecte din lemn) in satele din campie unde  schimbau aceste produse pe cereale.

Localitatea  este renumita prin nedeia de la Tacasele, care are loc, in fiecare an, la doua saptamani  dupa Rusalii.

 

[Home] [Despre proiect] [Cercetare Romania] [Avram Iancu] [Vidra] [Magulicea] [Pecica] [Peregu Mare] [Turnu] [Cercetare Ungaria] [Arhitectura] [Mestesuguri] [Povestitori] [Multimedia] [Contact]