Proiect finantat de
UNIUNEA EUROPEANA

Vidra

Sat romanesc de munte.Apartine de comuna Varfurile (jud.Arad,RO). Numele localitatii vine de la vidra (Laurta vulgaris), animal cu blana pretioasa ce traia odinioara pe Cris si pe afluentii acestuia.

Prima atestare a localitatii dateaza din 1477, cand a apartinut familiei Banffy.In secolul al XVII-lea facea parte din domeniul Halmagiu.

La conscriptia din 1715 satul figura cu 4 familii de tarani iobagi.In anul 1900 numarul locuitorilor a ajuns la 758.Familiile bastinase din sat sunt : Mager, Petrisor, Mihuta, Gargariu,Toderel, Iova, Bota.

Satul este compus din mai multe nuclee de locuire (cranguri): Mageresti, Mihutesti, Zbegulesti, Borosesti, Costesti, Botiesti, Iovesti, Petrisoresti, Galeni.

Asezarea are biserica ortodoxa- monument, din lemn, cu hramul Sf.Cosma si Damian, ridicata la inceputul secolului al XVIII-lea.Pictura, care dateaza din anul 1851,se pastreaza partial.Langa biserica se gaseste un gorun secular, monument al naturii, unde odinioara  se tinea " nedeea de la Gorun", obicei azi disparut.In imediata apropiere se afla si cimitirul satului, cu cruci vechi de lemn.Satul are si o mica scoala elementara (cl.I-IV).

Ocupatia straveche a fost si aici drumalitul.Azi oamenii practica agricultura de munte, cresterea animalelor, pomicultura si diferite mestesuguri ( vararitul, confectionarea maturilor din nuiele, uscarea poamelor pentru a le comercializa etc)

 

[Home] [Despre proiect] [Cercetare Romania] [Avram Iancu] [Vidra] [Magulicea] [Pecica] [Peregu Mare] [Turnu] [Cercetare Ungaria] [Arhitectura] [Mestesuguri] [Povestitori] [Multimedia] [Contact]